Tips för barnrumsinredning - Barnens välbefinnande i fokus

Tips för barnrumsinredning - Barnens välbefinnande i fokus - minimu.se

Det finns några saker du kan tänka på när du ska inreda branrummet för ditt barn eller baby. Innan du börjar shoppa efter möbler och accessoarer, är det bra att fundera på hur barnrummet ska användas. Kommer det att vara ett rum för lek och bus eller för mer avslappnade aktiviteter som läsning och teckning?

Syftet med barnets rum

Ska det vara ett rum för ensamtid eller ett gemensamt rum för hela familjen? När du vet hur rummet ska användas, kan du börja planera hur du vill att det ska se ut. Du behöver inte köpa allt på en gång, utan kan handla efterhand och låta barnet vara med och välja de möbler och accessoarer som ska fylla barnrummet.

När det gäller barnrumsinredning är det viktigt att tänka på praktiska och säkerhetsaspekter. Här är några tips:

5 snabba tips för barnrumsinredning

-Välj möbler och inredning som passar barnets ålder och storlek. Undvik för stora möbler som barnen kan ramla över eller välja väggdekaler istället för tunga tapeter.

Säkerhet bör alltid vara första prioritet när det gäller barn. Se till att alla vassa kanter är väl skyddade och undvik smådelar som barnen kan få i halsen och skruva fast tunga möbler där det finns risk att barnen klättar i (en smart sak med IKEAS barnmöbler är att dessa nästan alltid är anpassade för att skruva fast i väggen).

-Ljus och belysning är viktigt för barns välbefinnande. Se till att rummet har gott om ljus och ventilera regelbundet för att hålla luften frisk. Färger har en stor påverkan på barnens humör och välbefinnande. Undvik för mörka och dystra färger och välj hellre lugnande och roliga toner i ett barnrum. Mattor är ett perfekt sätt att lägga en snygg för i barnrummet.

-Försök skapa ett rofyllt och avslappnande miljö i barnrummet. Detta kan du göra med hjälp av färger, ljus och välbekanta möbler och inredning. Funktion och praktik är viktigt när det gäller barnrumsinredning. Se till att allt har sin plats och att det finns gott om förvaring för leksaker, kläder och annat.

-Se till att barnen har något att sysselsätta sig med i rummet, detta kan vara leksaker, böcker eller pysselmaterial. En TV är inte nödvändigt och kan distrahera barnen från viktigare saker.

Väggdekor för inspiration och kreativitet

En stor fördel med våran väggdekor är att de alltid kommer i egna stycken (vi klipper aldrig sönder en figur som vissa konkurrenter gör) och detta är ett medvetet val då vi märkt att barnen tycker om att flytta väggdekalerna och på så vis engagerar sig och sin kreativitet och blir ett utmärkt pysselmaterial.

Låt barnen vara med och bestämma när ni inreder hur rummet ska se ut. Det är deras rum och de ska känna att det är ett rum där de trivs och kan vila och leka fritt.