Populäraste Svenska Barnnamnen 2023: Trender och Framtidsspaning för 2024

Att välja rätt namn till sitt nyfödda barn är ett stort och viktigt beslut för varje förälder. Namnen vi väljer speglar inte bara våra personliga preferenser utan också kulturella och samhälleliga trender. I den här artikeln tittar vi på de mest populära svenska barnnamnen för 2023 och ger en inblick i framtida trender för 2024.

Som småbarnsförälder är det spännande att följa trenderna i barnnamn. Enligt SCB tog Astrid över förstaplatsen från Alice som det mest populära namnet för nyfödda flickor i Sverige 2022. För pojkar behöll William toppositionen. En noterbar förändring var Nils uppstigning bland de tio mest populära pojknamnen. Detta speglar intressanta skiftningar i svenska föräldrars namnval för sina nyfödda under det senaste året.

Mest Populära Svenska Barnnamn 2023:

 1. Pojknamn:

  • William: Klassiskt och tidlöst, William toppade listan för pojkar 2022.
  • Liam: Liknande i klang till William, Liam är ett populärt val som speglar moderna trender.
  • Noah: Ett annat namn som fortsätter att vara populärt tack vare sin enkelhet och internationella charm.
 2. Flicknamn:

  • Astrid: Ett traditionellt svenskt namn som har återfått sin popularitet.
  • Maja: Ett charmigt och kort namn som fortsätter att vara en favorit.
  • Alma: Ett annat traditionellt namn som förblir populärt bland svenska föräldrar.

Namntrender och Framtidsspaning för 2024:

 • Uppåtgående Trender: Namn som Ronja för flickor och Ture för pojkar har ökat markant i popularitet och kan fortsätta sin uppåtgående trend in i 2024.
 • Trendspaning: Vi kan förvänta oss att se en blandning av traditionella svenska namn och mer moderna, internationella namn. Det finns också en tendens att återvända till naturen, med namn som reflekterar naturliga element och landskap. Med tanke på de senaste årens trender kan vi förvänta oss att namn som har en stark kulturell betydelse eller är lätta att uttala internationellt kommer att fortsätta vara populära.

Att följa namntrender är fascinerande eftersom det ger en inblick i våra samhälleliga värderingar och preferenser. Medan vissa namn förblir tidlösa, introduceras nya namn som speglar förändringar i vårt samhälle. Oavsett trenden, är det viktigaste att välja ett namn som känns rätt för ditt barn och din familj.

Mest populära namnen enligt Statiska Centralbyrån för 2022-2023.

Flicknamn:

 1. Astrid
 2. Maja
 3. Alma
 4. Vera
 5. Freja
 6. Leah
 7. Ella
 8. Alice
 9. Selma
 10. Lilly

Pojknamn:

 1. William
 2. Liam
 3. Noah
 4. Hugo
 5. Oliver
 6. Lucas
 7. Nils
 8. Matteo
 9. Valter
 10. August

För att få en komplett lista med de 50 mest populära namnen för både flickor och pojkar, besök SCB:s officiella hemsida eller deras statistikdatabas där de publicerar fullständig namnstatistik.